De Opstand

Over De Opstand

Uitgaan en thuiskomen
Bij De Opstand kun je uitgaan maar ook heel goed thuiskomen. In de namiddag gezellig borrelen met vrienden en collegas of lekker met een kop thee en een boek in je eentje. ’s Avonds onder het genot van een drankje en een hapje genieten van goede muziek of een leuk optreden. 

Iedereen is welkom
In de Opstand ontmoet je elkaar met een open vizier. Wij staan voor een samenleving waarin iedereen welkom is en zichzelf mag zijn. Om dit uit te dragen werken wij vanuit open houding, met aandacht en gevoel voor onze gasten en waken wij ervoor dat De Opstand een plek is waar iedereen zich, veilig en vrij kan voelen.

De overgang van Bijstand naar De Opstand
In het begin van 2020 stonden we als collectief en bestuur van Kollektief Kafé Bijstand voor een moeilijk dilemma. In het oude concept van een bruine kroeg met een vrijwillig collectief konden we niet meer voortbestaan. Door een tekort aan vrijwilligers waren we niet in staat om het café draaiende te houden laat staan te investeren in alle randvoorwaarden die een gezond café nodig heeft om zich te blijven ontwikkelen. We waren steeds minder open, we zagen het aantal gasten teruglopen en daarmee ook onze inkomsten waar we niet alleen het café mee in stand hielden maar ook een hoop goede doelen steunden.

Met de aankondigingen van de coronamaatregelen zagen wij ons genoodzaakt het café te sluiten, maar na gezamenlijk overleg waren we vastbesloten te blijven bestaan. Dit was alleen mogelijk door het roer radicaal om te gooien. 

Radicaal!.. dat ligt ons wel en zo werd De Opstand geboren.

Het assortiment is vernieuwd. Medio 2021 zijn we van brouwerij veranderd, hierdoor hebben we straks een mooi aanbod aan biologische en lokaal gebrouwen bieren. Daarnaast worden alle leveranciers van thee tot cola en rum tot appelsap onder de loep genomen. We willen met ons assortiment echt uitdragen waar we voor staan! Geen samenwerking meer met grote multinationals, maar juist kleinere bedrijven steunen, hierdoor verkleinen we de CO2 afdruk van het bedrijf, en steunen we lokale economieën.

Kortom: We blijven een collectief, we blijven goede doelen steunen, we blijven een plek waar iedereen zich op z’n gemak moet kunnen voelen, we blijven een fijne ontmoetingsplek voor bekende en nieuwe gezichten, we blijven het beste alternatief, idealistisch en lekker opstandig.

Collectief
Wij zijn een collectief, wat betekent dat we werken op basis van gelijkwaardigheid. Samen maken wij de Opstand. Zonder baas maar op basis van eigen verantwoordelijkheid en samenwerking.

Betrokken in de samenleving
De Opstand staat midden in de samenleving. We bieden een alternatief op bestaande dogma’s en hedendaagse hokjes denken. Wij staan op tegen onrecht en komen op voor goede doelen. Politiekneutraal, maar geëngageerd en met ons hart, bieden wij een plek waar mensen elkaar ontmoeten, elkaar leren kennen en inspireren.

Lokaal, natuurlijk en eerlijk
We komen op voor alles wat groeit en bloeit. Met een positieve toekomst voor ogen, investeren wij in lokale producten met een natuurlijke en eerlijke oorsprong.

Wat is het verschil tussen Kafé Bijstand en Café de Opstand?
De uitstraling, naam en interieur is totaal opgefrist. Waar Bijstand zich vast hield aan het donkere ruige punk karakter uit de jaren 80 en 90, is de Opstand een stuk lichter, heeft meer een open sfeer, en is hierdoor aantrekkelijker voor een breder publiek.

Een groot verschil is dat mensen betaald krijgen voor het werk dat ze verrichten. 

Bij Kollektief Kafee Bijstand werkte iedereen vrijwillig en gaven we de volledige winst weg aan goede doelen. Bij Café de Opstand werken zowel vrijwilligers als betaalde medewerkers, vrijwilligers krijgen hiervoor een vrijwilligersvergoeding, betaalde krachten krijgen betaald conform de horeca CAO. We geven nog steeds aan goede doelen, maar willen onze maatschappelijke betrokkenheid vooral uitdragen door samenwerking aan te gaan met lokale ondernemers en organisaties en ons assortiment van lokale producten met een eerlijke en natuurlijke oorsprong.

Bij de Opstand kun je eten! We gaan werken met een kleine kaart met allerlei lekkere borrel hapjes vegetarisch en veganistisch van aard.

WordPress Lightbox